Rabu, 2 Julai 2014

Resepi Istimewa Untuk Sempena Lebaran








Resepi Nestum Shortbread 
10" x 8" (50 pcs) 
Resepi asal : rinchan diubahsuai dr resepi cornflakes shortbread 

Bahan:
125gm butter
35gm gula caster
150gm tepung gandum
1sb + 1/2sb tepung ubi
1/2sb tepung jagung
25gm nestum, dikisar halus
15gm badam kisar

200g coklat, cairkan
50g white choc, cairkan (sebagai hiasan)

Cara:
1. Lengser tray dan cutter dengan butter. Alaskan dasar dengan baking paper. Ketepikan.
2. Pukul butter + gula hingga kembang.
3. Ayak semua tepung dan gaulkan dengan serbuk badam + nestum kisar.
4. Campurkan sedikit demi sedikit tepung ke dalam bancuhan butter dan uli hingga menjadi doh yang tidak melekat di tangan. Kalau melekat tambah sedikit tepung (rasanya 150g dah ngam, asalnya guna 125g je). 
5. Tekan dalam loyang hingga padat (ku guna alat penekan untuk kek lapis), masukkan cutter dan bakar 170C @ 25 minit  atau hingga keperangan.
6. Dah masak terus keluarkan cutter. Biarkan sejuk sepenuhnya baru tuang coklat dan buat hiasan. Masukkan kembali cutter dan tunggu coklat sejuk sepenuhnya, baru keluarkan cutter kembali. 
Note:
Biskut akan mengembang semasa dan setelah dibakar.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan